Skogsarbetaren som lyfte blicken från tallriken och började skapa
Björn Ylipää började arbeta som skogsarbetare när han var 17år. Efter fem år som huggare och maskinförare byte han sågen och spakarna i maskinen mot stek- och pizzaspade och startade Pajalas första Pizzeria 1983 tillsammans med sin far Inge. efter 13år slängde han förklädet började studera på Restauranghögskolan i Grythyttan och mötte där den högre Gastronomin.
Han tog till sig kunskapen men hade hela tiden sitt tornedalska kulturarv med sig i unikaboxen. Han valde att gå sin egen väg och inte fållas in i det gastronomiska etablissemanget. Tillsammans med sin fru Lena Ylipää Abrahamsson en egen liten grusväg på sidan av den gastronomiska motorvägen och resultatet blev företaget Måltidsvision utvecklade de konceptet storytelling by food De träffades på utbildningen och blev ett par som kompletterade varandra, Lena med sin hantverksskicklighet som kock och Björn med sina kreativa idéer. Företaget fick uppdrag i Sverige, Europa och USA. Efter 20år Med event och projekt bestämde de att det var dags att ta en ny inriktning och Lena arbetar idag som kökschef på Flädie mat och vingård. Björn sitter nu i flera företagsstyrelser inom turism och upplevelsenäringar och är lärare inom Mat och måltidsvetenskap på Högskolan Kristianstad. Nu har han även skrivit boken smak av norrsken. En bok som skall beröra, skapa kreativitet och stolthet utifrån en själv och var man kommer ifrån. |
Skog & smak sluter cirkeln med att förena skogen där det en gång började med det akademiska och de kreativa skapandet. Det är är vad livet lärt mig och vad jag brinner för idag, säger Björn. Han säger vidare, Jag måste också få arbeta med kroppen för att kunna vara kreativ i skrivandet och förmedlandet av mina kunskaper. Skog & smaks verksamhet innefattar bokutgivning, skogsförvaltning, utbildning, och föreläsningar inom storytelling by food och andra områden vad gäller mat- och måltidsupplevelser. En viss produktion av bruksföremål i trä som Björn slöjdar finns till försäljning.