Tjänster
Björn är en uppskattad föreläsare och inspiratör. Han har en förmåga att beröra och inspirera utifrån erfarenheter, kreativitet och vetenskap. Han skapar utifrån beställarens önskemål och ämnesval föreläsningar, utbildningar, workshops m.m. Ämnen kan vara från den offentliga måltidens utvecklingsmöjligheter till storytelling för mathantverkare, utveckling av måltidsturism, regional matkultur och sinnesmarknadsföring. Hans föreläsningar har både näve och hjärta och inspirerar både branschfolk inom mat och måltid men även andra branscher samt till dig som gillar mat i allmänhet.
Föreläsningar
Här presenteras några olika teman för föreläsningar. Kontakta gärna om ni har speciella önskemål
Smak av Norrsken.
Kan man smaka på norrskenet? Björn Ylipää tar med er på sin resa hur hans norrsken smakar. Boken är en matresa med recept och konstnärliga matbilder knutna till berättelserna. Bilderna är komponerade av Lena Ylipää Abrahamsson, Björn och Janus Langhorn som även fotograferat dem. Berättandet har ett existentiellt anslag kryddat med Tornedalsk berättartradition och hemlängtan. En resa bort men också hem. Från de djupaste skogarna norr om polcirkeln där snön färgas röd, till svenska Gastronomins högborg Måltidens hus i Grythyttan och ända ner i den röda myllans terroir på en vingård i Sydafrika. Smakresan tar oss även in i de innersta tankarna med tvivlet, ångesten, skulden, kärleken och kreativiteten och hur de smakar.
Kan man smaka på norrskenet? Björn Ylipää tar med er på sin resa hur hans norrsken smakar. Boken är en matresa med recept och konstnärliga matbilder knutna till berättelserna. Bilderna är komponerade av Lena Ylipää Abrahamsson, Björn och Janus Langhorn som även fotograferat dem. Berättandet har ett existentiellt anslag kryddat med Tornedalsk berättartradition och hemlängtan. En resa bort men också hem. Från de djupaste skogarna norr om polcirkeln där snön färgas röd, till svenska Gastronomins högborg Måltidens hus i Grythyttan och ända ner i den röda myllans terroir på en vingård i Sydafrika. Smakresan tar oss även in i de innersta tankarna med tvivlet, ångesten, skulden, kärleken och kreativiteten och hur de smakar.
Hur kan jag använda maten och måltiden för att berätta? Storytelling by food
Jag lyfte blicken från tallriken och började skapa.
Föreläsningen handlar om hur man kan använda mat och måltid som verktyg för att berätta. Mat och måltider stimulerar alla sinnen och tillför fler dimensioner till budskapet. Förr fick man höra, låt maten tysta mun! Men här visar Björn hur maten kan berätta både i sig själv men även hur man kan gestalta måltiden för att förmedla sitt budskap. Björn visar på exempel hur han som kreativ ledare i företaget Måltidsvision skapade upplevelser utifrån konceptet storytelling by food.
Jag lyfte blicken från tallriken och började skapa.
Föreläsningen handlar om hur man kan använda mat och måltid som verktyg för att berätta. Mat och måltider stimulerar alla sinnen och tillför fler dimensioner till budskapet. Förr fick man höra, låt maten tysta mun! Men här visar Björn hur maten kan berätta både i sig själv men även hur man kan gestalta måltiden för att förmedla sitt budskap. Björn visar på exempel hur han som kreativ ledare i företaget Måltidsvision skapade upplevelser utifrån konceptet storytelling by food.
Varför tar det så ont att skapa?
Kreativitet och skapande med måltiden som exempel
Tvivlet blev en drivkraft, jag skall visa att det går.
Denna föreläsning belyser skapandeprocessens höga fjäll och djupa dalar och förståelsen kring processens delar. För att skapa unika mat- och måltidsupplevelser måste man gå utanför ramarna. Björn visar på olika kreativa processer i skapandet av olika koncept och upplevelser med exempel på projekt som genomförts. Han visar även på olika exempel på övningar som han gör med studenter för att skapa ett kreativt tänkande kring mat, dryck och måltider.
Kreativitet och skapande med måltiden som exempel
Tvivlet blev en drivkraft, jag skall visa att det går.
Denna föreläsning belyser skapandeprocessens höga fjäll och djupa dalar och förståelsen kring processens delar. För att skapa unika mat- och måltidsupplevelser måste man gå utanför ramarna. Björn visar på olika kreativa processer i skapandet av olika koncept och upplevelser med exempel på projekt som genomförts. Han visar även på olika exempel på övningar som han gör med studenter för att skapa ett kreativt tänkande kring mat, dryck och måltider.
Lek inte med maten!
Eller ta den på allvar. Mat som konst
Kan maten och måltiden vara en konst och ett konstnärligt uttrycksätt? Det är ett kontroversiellt påstående och möter motstånd. Mat har även använts som material i konstnärliga installationer men där den ofta inte konsumeras. Föreläsningen ger exempel på mat, dryck som konst och konstnärligt uttryckssätt.
”Det avgörande är inte konstverket som föremål, utan de egenskaper i ett konstverk som kan tänkas uttrycka en särskild avsikt hos konstnären eller som kan skapa en viss upplevelse hos betraktaren.”
NE, (2021) Konst
Eller ta den på allvar. Mat som konst
Kan maten och måltiden vara en konst och ett konstnärligt uttrycksätt? Det är ett kontroversiellt påstående och möter motstånd. Mat har även använts som material i konstnärliga installationer men där den ofta inte konsumeras. Föreläsningen ger exempel på mat, dryck som konst och konstnärligt uttryckssätt.
”Det avgörande är inte konstverket som föremål, utan de egenskaper i ett konstverk som kan tänkas uttrycka en särskild avsikt hos konstnären eller som kan skapa en viss upplevelse hos betraktaren.”
NE, (2021) Konst
Maten, språket, identiteten och kulturen
En minoritets matkultur. Med smak av Tornedalens terroir
När han flyttade från Tornedalen upptäckte han hur viktig maten, kulturen och språket var för identiteten.
Björn Ylipää tar med er på en sin resa på att upptäcka sina rötter och förstå vem han är och hur viktig den Tornedalska kulturen är för honom . Genom studier har han sett hur viktig kulturen med maten, språket, musiken m.m. är när rötterna rycks upp och man hamnar på en annan plats. Han tillhör en av de erkända minoriteterna i Sverige, tornedalningar med språket meänkieli. I sin föreläsning drar han paralleller till andra minoriteter och kulturer och ser likheter internationellt på hur vissa matkulturer inte syns.
En minoritets matkultur. Med smak av Tornedalens terroir
När han flyttade från Tornedalen upptäckte han hur viktig maten, kulturen och språket var för identiteten.
Björn Ylipää tar med er på en sin resa på att upptäcka sina rötter och förstå vem han är och hur viktig den Tornedalska kulturen är för honom . Genom studier har han sett hur viktig kulturen med maten, språket, musiken m.m. är när rötterna rycks upp och man hamnar på en annan plats. Han tillhör en av de erkända minoriteterna i Sverige, tornedalningar med språket meänkieli. I sin föreläsning drar han paralleller till andra minoriteter och kulturer och ser likheter internationellt på hur vissa matkulturer inte syns.
EXEMPEL:
Föreläsning Med smak av Tornedalens terroir
UR Samtiden - Littfest 2019
Föreläsning · 42 min
Inspelat den 14 mars 2019 i Umeå Folkets hus. Arrangör: Littfest i samarbete med regionbiblioteken i Norrland.
Föreläsning Med smak av Tornedalens terroir
UR Samtiden - Littfest 2019
Föreläsning · 42 min
Inspelat den 14 mars 2019 i Umeå Folkets hus. Arrangör: Littfest i samarbete med regionbiblioteken i Norrland.
Hur skapar man minnesvärda med mat- och måltidsupplevelser?
Att våga skapa utanför boxen
Att skapa minnesvärda mat och måltider. Föreläsningen speglar hans sätt att använda vetenskap tillsammans med kreativitet, kultur och hantverk för att skapa minnesvärda mat- och måltidupplevelser.
Att våga skapa utanför boxen
Att skapa minnesvärda mat och måltider. Föreläsningen speglar hans sätt att använda vetenskap tillsammans med kreativitet, kultur och hantverk för att skapa minnesvärda mat- och måltidupplevelser.
Hur smakar mitt varumärke?
Sinnesmarknadsföring
Hur kan man använda mat dryck som verktyg i sinnesmarknadsföring? Björn håller en föreläsning hur man använder sinnesmarknadsföring på mässor, event eller kundmöten. Han exemplifierar uppdrag som han producerat för Volvo, LKAB, Billerudkorsnäs, Visit Sweden m.m. men även hur mindre företag och institutioner kan använda sinnesmarknadsföring.
Sinnesmarknadsföring
Hur kan man använda mat dryck som verktyg i sinnesmarknadsföring? Björn håller en föreläsning hur man använder sinnesmarknadsföring på mässor, event eller kundmöten. Han exemplifierar uppdrag som han producerat för Volvo, LKAB, Billerudkorsnäs, Visit Sweden m.m. men även hur mindre företag och institutioner kan använda sinnesmarknadsföring.
Ett rum i rummet?
Skogen som upplevelserum
Föreläsningen lyfter skogen som upplevelserum och hur man kan skapa upplevelser där. Skogen innehåller massor av olika upplevelserum som kan användas för turism, utbildning och rekreation. Att skapa smakvandringar i naturen.
Skogen som upplevelserum
Föreläsningen lyfter skogen som upplevelserum och hur man kan skapa upplevelser där. Skogen innehåller massor av olika upplevelserum som kan användas för turism, utbildning och rekreation. Att skapa smakvandringar i naturen.
Utbildningar, workshops, event
Här presenteras några olika teman för utbildningar och workshops. Vi kan skräddarsy dessa utifrån era behov och teman. Kontakta gärna oss.
Kör så det ryker
Rök, eld och utomhusmatlagning
Hur använder jag rök och eld i matlagning olika tekniker och metoder. Utomhusmatlagning som del i event, matlagning med gäster eller som pedagogiskt verktyg för lärare och andra ledare m.m. Dessa kan kombineras med teori och praktisk matlagning
Rök, eld och utomhusmatlagning
Hur använder jag rök och eld i matlagning olika tekniker och metoder. Utomhusmatlagning som del i event, matlagning med gäster eller som pedagogiskt verktyg för lärare och andra ledare m.m. Dessa kan kombineras med teori och praktisk matlagning
Vad skall jag ha för dryck till maten?
Mat och dryck i kombination
Ger grundläggande kunskaper kring grundsmakernas påverkan av varandra. Finns i olika nivåer från 2 timmar till halv och heldag.
Mat och dryck i kombination
Ger grundläggande kunskaper kring grundsmakernas påverkan av varandra. Finns i olika nivåer från 2 timmar till halv och heldag.
Vad smakar musiken?
Kreativ workshop
Denna workshop bygger på att deltagarna får göra olika kreativa övningar där mat, dryck, musik och konst ingår. Våga lita på dina sinnen och egna sinnesupplevelser och upptäck din kreativitet.
Kreativ workshop
Denna workshop bygger på att deltagarna får göra olika kreativa övningar där mat, dryck, musik och konst ingår. Våga lita på dina sinnen och egna sinnesupplevelser och upptäck din kreativitet.
Storytelling by food
Utifrån lång erfarenhet med storytelling by food börjar Björn med att föreläsa och exemplifiera hur mat, dryck och måltidsupplevelser använts för att berätta. Sedan håller han en kreativ workshop kring att använda mat och dryck för att förmedla något. Nästa steg kan vara att gå vidare med att arbeta med ett eget case där Björn är bollplank.
Utifrån lång erfarenhet med storytelling by food börjar Björn med att föreläsa och exemplifiera hur mat, dryck och måltidsupplevelser använts för att berätta. Sedan håller han en kreativ workshop kring att använda mat och dryck för att förmedla något. Nästa steg kan vara att gå vidare med att arbeta med ett eget case där Björn är bollplank.