Skog & smaks produkter är delvis designade och tillverkade av Björn Ylipää. Hans filosofi kring produkterna är att de skall ha en koppling till skog och mat. Några av produkter designades under eventverksamheten i företaget Måltidsvision som han drev tidigare. Björn har namngett de han designat själv med namn på meänkieli, tornedalskfinska eftersom han är uppvuxen med språket och det är stor del i hans identitet. Han vill hylla språket och kanske sprida det genom att använda det i produktnamnen. Slöjdandet görs i hans lilla verkstad sprunget ur en önskan att få arbeta med händerna. I det monotona hantverket med att tälja, såga och slipa är som en terapi där idéer bearbetas för hans författarskap och känslan av att ha en färdigt föremål i handen berättar Björn.
"Jag kan inte sluta smeka de färdiga produkterna med den lena yta". Säger Björn. Han behandlar produkterna med att bränna ytan och sedan en sista slipning innan de oljas. Själva brännandet av ytan har inspirerats av den gamla japanska tekniken Shou Sugi Ban. Han ser även kopplingar till den tornedalska kulturen med att bränna trämaterial för att skydda det men även av estetiska skäl. Till exempel brändes bastupanelen under hans uppväxt på 60-70talet i Tornedalen. Han avslutar med att säga: "Jag vill att produkterna skall används och att er egen kreativitet hittar vägar för hur de brukas". |
Tråg Leipä:
Tråg i björk designen är inspirerad av ett gammalt degtråg från byn Lovikka i Tornedalen. Namnet Leipä kommer från ordet för bröd på meänkieli . Handtillverkad av Björn Ylipää Pris: 420kr Längd: ca 30cm Bredd: ca 23cm Djup: ca. 4,5cm Material: Björk Ytskikt: Bränd och oljad Övrigt: Handdisk. Användning: Brödfat eller annan uppläggning |
Tråg Voj:
Tråg i björk designen är inspirerad av ett gammalt degtråg från byn Lovikka i Tornedalen. Namnet Voj kommer från ordet för smör på meänkieli. Handtillverkad av Björn Ylipää Pris: 280kr Längd: ca 19cm Bredd: ca 7,5cm Djup: ca. 3 cm Material: Björk Ytskikt: Bränd och oljad Övrigt: Handdisk. Användning: Smör- eller salttråg vid servering till bord. Kan även användas för att servera små tilltugg |
Minigryta med stekjärn/lock:
Gryta i rent gjutjärn, tillverkad för hand av och i svenska Skeppshult. Designad av Torkel Dahlstedt. Fungerar på alla typer av värmekällor, inklusive induktion. Grytorna är något använda och därav priset. Pris :454kr (nypris 649kr) Diameter: 12cm Höjd: med lock: 11 cm Volym: 0,5l Vikt: 1,65kg Material: Gjutjärn Användning: Tillagning, servering, bra för att hålla värme. Kan användas för att servera en rätt på locket tillsammans med en i själva grytan. |
Ställning Revontulet:254
Skedställning med 20 smakskedar. Namnet Revontulet kommer från ordet för norrsken på meänkieli. Design Björn Ylipää. Designen togs fram för ett event där vi ville ha svävande skedar där gästerna plockade smaken av norrsken. smakerna var björkskottsgranité och blodgrapessorbet Pris 750kr Längd: 50cm Höjd:27cm Bredd inkl. skedar 20cm Material: plexiglas, porslin Övrigt: Rengöring: plexiglas med fönsterputs och skedar maskindisk Användning: Ställningen är designad för att kunna ställas på ett bord där gästerna kan ta smaksked från båda hållen. Skedställningen kan även användas på buffé för att ta minimal plats. |