Best in the World 2018 . World Cookbook Awards Food Writing and Arctic Gastronomy
Boken tog hem titeln Best in the World i två kategorier Food writing och Arctic Gastronomy på Gourmand World Cookbooks Award i Kina 26 maj 2018. Tävlingen har sedan 1995 prisat världens bästa kokböcker, dryckesböcker och matmedia. Den globala tävlingen genomförs årligen och Sverige har skördat stora framgångar i Gourmand Awards de senaste åren. Tävlingen, som kallats för The Oscars of Cookbooks, inleds med att nationella vinnare utses i olika kategorier som därefter tävlar internationellt i dessa.
Boken tog hem titeln Best in the World i två kategorier Food writing och Arctic Gastronomy på Gourmand World Cookbooks Award i Kina 26 maj 2018. Tävlingen har sedan 1995 prisat världens bästa kokböcker, dryckesböcker och matmedia. Den globala tävlingen genomförs årligen och Sverige har skördat stora framgångar i Gourmand Awards de senaste åren. Tävlingen, som kallats för The Oscars of Cookbooks, inleds med att nationella vinnare utses i olika kategorier som därefter tävlar internationellt i dessa.
Kan man smaka på norrskenet?
Kan man smaka på norrskenet? Björn Ylipää tar med er på sin resa hur hans norrsken smakar. Boken är en matresa med recept och konstnärliga matbilder knutna till berättelserna. Bilderna är komponerade av Lena Ylipää Abrahamsson, Björn och Janus Langhorn som även fotograferat dem. Berättandet har ett existentiellt anslag kryddat med Tornedalsk berättartradition och hemlängtan. En resa bort men också hem. Från de djupaste skogarna norr om polcirkeln där snön färgas röd, till svenska Gastronomins högborg Måltidens hus i Grythyttan och ända ner i den röda myllans terroir på en vingård i Sydafrika. Smakresan tar oss även in i de innersta tankarna med tvivlet, ångesten, skulden, kärleken och kreativiteten och hur de smakar.
Sinnesupplevelsen kan få oss att resa i tid och rum. Björn Ylipää sitter i Gastronomiska teatern på Måltidenshus i Grythyttan där han i studierna på restauranghögskolan har vinprovning på schemat. Han hade oerhört svårt att hitta i doft- och smakspråks djungeln som används under utbildningen. Ett Rhonevin kunde beskrivas på följande sätt "Svarta bigarråer, mynta och lakrits. Ungt och juvenilt i munnen.Koncentrerad frukt, en vindlätt rökt charkuteri-ton, friska syror och ett tanningolv". Helt obegripligt för Björn. Doften av detta vin fick honom att dagdrömma och tar honom till en annan plats en annan tid. Upp till skogarna i Tornedalen till när han arbetade som skogsarbetare. Doften från vinet får en helt annan beskrivning utifrån hans minnen därifrån. "Skogsarbetarsvett, kåda, med pilsnerkorv och fläsk, en kraftig snöstorm med åska, ambulansfärd fastsurrad på taket, språkundervisning och kokkaffe".
Vi får ta del av den Tornedalska berättartraditionen och upplevelser under älgjakt, renslakt och naturupplevelser men även resa in i de innersta tankarna. Den ger även inblick i ett nytt perspektiv kring mat, måltid, och hur man kan berätta genom dessa. Boken innehåller även recept och konstnärliga bilder som inspirerats från berättelserna.
Sinnesupplevelsen kan få oss att resa i tid och rum. Björn Ylipää sitter i Gastronomiska teatern på Måltidenshus i Grythyttan där han i studierna på restauranghögskolan har vinprovning på schemat. Han hade oerhört svårt att hitta i doft- och smakspråks djungeln som används under utbildningen. Ett Rhonevin kunde beskrivas på följande sätt "Svarta bigarråer, mynta och lakrits. Ungt och juvenilt i munnen.Koncentrerad frukt, en vindlätt rökt charkuteri-ton, friska syror och ett tanningolv". Helt obegripligt för Björn. Doften av detta vin fick honom att dagdrömma och tar honom till en annan plats en annan tid. Upp till skogarna i Tornedalen till när han arbetade som skogsarbetare. Doften från vinet får en helt annan beskrivning utifrån hans minnen därifrån. "Skogsarbetarsvett, kåda, med pilsnerkorv och fläsk, en kraftig snöstorm med åska, ambulansfärd fastsurrad på taket, språkundervisning och kokkaffe".
Vi får ta del av den Tornedalska berättartraditionen och upplevelser under älgjakt, renslakt och naturupplevelser men även resa in i de innersta tankarna. Den ger även inblick i ett nytt perspektiv kring mat, måltid, och hur man kan berätta genom dessa. Boken innehåller även recept och konstnärliga bilder som inspirerats från berättelserna.
Medarbetare
Speciellt tack...
...till er som fick denna bok att bli verklighet: Lena Ylipää Abrahamsson för recept och matstyling och allt annat. Susanne Brannebo som drev på mig och fick mig att tro på att denna bok kunde bli något. Jenny Black för att du ställt upp och stöttat mig i detta projekt på olika sätt. Bertil Isaksson som hjälpt mig översätta meänkieli till skriftspråk. Janus Langhorn för kreativa möten och exceptionell fotografering. Rasmus Alkestrand och Magnus Johansson på Little Finger för er inspiration och formgivning.